koooooooool

KOL - kroniskt obstruktiv lungsjukdom

 

Kol är en lungsjukdom som gör att luftrören blir mindre och syreupptagningen i lungorna försämras för att lungornas funktion är nedsatt. Det leder till andningssvårigheter, trötthet och patienten känner sig ofta orkeslös.

Sjukdomen orsakas av tobaksrökning och i vissa enstaka fall beror det på långvarig astma. Eftersom sjukdomen utvecklas under flera år så kan symtomen först inte märkas vilket gör att patienter söker vård för sent då lungorna redan har tagit skada. Det är också svårt för en läkare att ställa en diagnos tidigt in i sjukdomen.

Symtomen liknar en vanlig förkylning och äldre människor tänker oftast att dom bara har otur, att det bara är vanliga förkylningar, att de har dåligt immunsystem, dålig kondition och att de är gamla. Symtomen förväxlas också med vanliga infektioner och astma.
Det är oftast människor över 40 år som drabbas av Kol då det tar tid för sjukdomen att utvecklas.


Kol är en sjukdom som inte kan botas men med rätt behandling är det möjligt att bromsa sjukdomen och se till att det inte blir värre genom att sluta röka helt.
När diagnosen är ställd, att patienten har Kol så finns det inga läkemedel eller behandlingar som kan reparera skadorna som redan finns på lungorna men det är bättre att bromsa sjukdomen än att låta den fortskrida.

 

Symtom

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0